U Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli otvorena prva fabrika

Prvi proizvodni pogon u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli počeo je sa radom. Riječ je o firmi „Golić trejd“ koja je baš na ovom mjestu proširala proizvodnju, jer je cijena građevinskog zemljišta od jedne KM po kvadratu bila dovoljno stimulativna. Zaposlili su deset novih radnika.

golicPored ove fabrike prema riječima projekt menadžera u Agenciji za lokalni razvoj u Gradišci Nenada Kesića, uskoro se očekuje početak rada još dva proizvodna pogona, a do sada je prodano devet lokacija što znači da imamo devet investitora. „Ovaj objekat Golić trejda je u funkciji, objekat Gomeksa treba biti završen do kraja marta, a završen je i objekat Zemljoradničke zadruge. Međutim nije još počeo da radi, jer očekuju neku donaciju“ kaže Kesić. Projekat Agroindustrijske zone u Novoj Topoli sa površinom od 144 hektara najveća je poslovna zona u BiH. To je jedan industrijski grad sa svim potrebnim sadržajima koji su neophodnio za poslovanje privrednih subjekata. „Glavni objekat koji treba biti izgrađen je Veletržnica za biljne i stočarske proizvode. Do sada smo uradili značajan dio saobraćajnica, zatim kanalizaciju, vodovodne i elektro instalacije“ dodao je Kesić. U narednoj godini planiramo uraditi nekoliko projekata. To je prije svega alternativno snabdijevanje vodom,kako nebi nešto ugrozilo proizvodnju i  projekat izgradnje Veletržnice. „Takođe moramo pripremiti produženje kanalizacije za oko 1,3 kilometra da bi mogli priključiti uređaj za prečišćavanje otpadnih voda.Planiramo asfaltiranje saobraćajnica, izgradnja rasvjete i trotoara, kao i postavljanje ograde. To bi se sve trebalo uraditi u 2014. godini“ rekao je Kesić. Vlada Republike Srpske pomogla je ovaj projekat sa milion maraka. Za elektrosnabdijevanje do sada je izdvijeno je 1,2 miliona maraka.

Prema Kesićevim riječima, u 2014. godini u ovoj zoni planirano je obezbjeđenje alternativnog snabdijevanja vodom, izgradnja Veletržnice, produženje kanalizacione mreže za 1,3 kilometra, te asfaltiranje saobraćajnica, izgradnja rasvjete i trotoara, kao i postavljanje ograde.

Kesić je istakao da je postignut veliki uspjeh, uprkos neočekivanim problemima.

“Zaposleni u Agenciji za lokalni razvoj nisu primili osam plata, a novac za dvije plate smo pozajmili. Nismo obuhvaćeni ni rebalansom budžeta za ovu godinu ni budžetom za narednu godinu. Pripremamo tužbu protiv Agencije za lokalni razvoj, njenog upravnog odbora i opštine Gradiška”, rekao je Kesić, čije djelo je cjelokupan projekat nove zone u Novoj Topoli.

Odgovarajući na pitanje ko opstruiše projekat Agroindustrijske zone, Kesić je rekao da će uskoro saopštiti imena pojedinaca i političkih partija, te da mu je danas bila namjera da javnosti pokaže šta je učinjeno u ovoj godini.

 

Facebook Komentari