Sud odlučio: Grahovac da napusti prostorije

Osnovni sud u Gradišci donio je juče rješenje po kojem se na osnovu rješenja Vrhovnog suda Republike Srpske nalaže Urošu Grahovcu da preda dužnost predsjednika Skupštine opštine Gradiška Radislavu Dončiću, te mu omogući korišćenje službenih prostorije, skupštinske sale i dokumentacije Skupštine opštine.

Predsjednik Skupštine opštine Gradiška, Radislav Dončić, rekao je na današnjoj konferenciji za medije da ranije „primopredaje dužnosti predsjednika Skupštine faktički nije ni bilo 5.avgusta“, jer je Osnovni sud u Gradišci, uveo Grahovca u prostorije Skupštine na osnovu privremenog rješenja Okružnog suda Banjaluka koje je Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo 21.jula, ali o tome nije blagovremeno obavjestio gradiški Osnovni sud.

Dončić je rekao da to dokazuje da vanredna sjednica SO Gradiška 23. februara, na kojoj je Uroš Grahovac izabran za predsjednika lokalnog parlamenta, nije sazvana po Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi Republike Srpske, Statutu opštine Gradiška i Poslovniku o radu Skupštine opštine.

On je pozvao Grahovca, da preda ključeve prostorije Skupštine opštine Gradiška, koju je, kako je naglasio, nezakonito uzurpirao i tako pokaže da je legalista. Dončić je rekao da očekuje da Grahovac do ponedjeljka, 5.oktobra, do 9 časova preda ključeve Skupštine opštine.

Dončić je naglasio da je on i dalje predsjednik Skupštine opštine Gradiška, sve dok sud ne donese konačnu odluku da li je sporna sjednica Skupštine od 23. februara legalna.

On je istakao da će, nakon što Grahovac postupi po rješenju Osnovnog suda, načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović pokušati da okupi političke partije i odbornike, kako bi se u što kraćem roku odblokirao rad lokalnog parlamenta.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Gradiška i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Đorđo Krčmar, rekao je da očekuje da se Grahovac, bez obzira na pouku o pravnom lijeku, neće žaliti na ovo rješenje i da će „moralno postupiti i dovesti ovu lokalnu zajednicu u situaciju da može normalno da funkcioniše“.

On je dodao da je veoma bitno što je prije ove političke krize Skupština opštine Gradiška usvojila budžet za ovu godinu, te da se realizuju svi značajni infrastukturni projekti na području opštine.

Predsjednik Opštinskog odbora stranke Napredna Srpska i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, Goran Đorđić, rekao je da je „propala priča da se smijeni načelnik opštine Zoran Latinović“.

„Svi koji sada peru ruke i kažu da im to nije bio cilj ne govore istinu. Osnovni cilj je bio da se, u opštini koja je stabilizovana i u kojoj su pokrenuti milionski projekti, smijeni načelnik i da se u predizbornoj godini dođe do novog načelnika koji će kontolisati budžet i na takav način, na koji su oni navikli, dobiju izbori“, naglasio je Đorđić i dodao da bi i u slučaju referenduma načelnik Latinović dobio podršku građana Gradiške.

On je rekao da je „sramota da za tri godine Gradiška od Vlade Republike Srpske nije dobila nijednu marku za stabilizaciju lokalnog budžeta u odnosu na period kada je bivši načelnik Nikola Kragulj svake godine imao finansijsku pomoć“.

(BN TV)

Facebook Komentari