x

Savremena tehnologija čuvanja voća


“Savremena tehnologija čuvanja voća” naziv je seminara, koji je u prostorijama Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Gradišci, organizovala Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Švajcarskim programom za podsticanje uvoza u Evropsku uniju i Švajcarsku.

O načinu čuvanja voća i smanjenju gubitaka nakon berbe govorio je Boris Pašalić, stručnjak sa banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta. -Ti su gubici vezani za pogrešan momenat berbe, nepravilnu berbu, neadekvatne uslove čuvanja i pakovanja. U BiH gubici nakon berbe mogu biti do 40 posto, dok u razvijenim voćarskim zemljama su do 20 posto- rekao je Pašalić. Optimalni rok berbe zavisi od namjene plodova, kaže Pašalić, napominjući da ista sorta jabuke ili kruške ne dozrijeva u isto vrijeme na različitim parcelama. Smatra da se kvalitet ploda postiže u voćnjaku, a zadržava čuvajući u odgovarajućim skladišnim kapacitetima. Na području Republike Srpske postoje ulo hladnjače kapaciteta oko 25 000 tona. Dragoja Dojčinović voćar iz Donjih Podgradaca smatra da se bez odgovorajućih skladišnih kapaciteta ne može razvijati voćarska proizvodnja. Posjeduje hladnjaču u kojoj može čuvati oko 480 tona voća. -Moja hladnjača nije ulo, ali sam zadovoljan. Imamo 19 takvih hladnjača na području Gradiške, Laktaša i Kozarske Dubice, koje mogu do marta sačuvati plodove- rekao je Dojčinović. Čuvanjem voća u hladnjačama proizvođači imaju mogućnost prodaje plodova kada cijena bude povoljnija, što donosi veću dobit u proizvodnji.

Info+

Facebook Komentari