Radnici u „Farmlandu“ zatekli pustoš

Bivši radnici Govedarske farme „Farmland“ iz Nove Topole zatekli su danas u toj firmi zapuštenu opremu i dok se ne izvrši popis nisu sigurni šta će moći biti prodato kako bi naplatili oko 300.000 KM koje im ta firma duguje.

Nakon što su juče najavili, radnici „Farmlanda“ danas su uz pomoć sudske policije ušli u to preduzeće, objavio je portal CAPITAL. Na taj način pokušali su da zaplijene imovinu i naplate oko 300.000 KM koje im „Farmland“ duguje, a za koje imaju pravosnažne presude.

Advokat Miroslava Drinić, koja zastupa 55 bivših radnika koji su tužili “Farmland”, istakla je da su radnici u pratnji sudske policije ušli u preduzeće kako bi popisali pokretnu imovinu.

„Danas vršimo popis i zapljenu pokretnih stvari koje zateknemo kako bi bile prodate u cilju namirenja potraživanja radnika za plate, regres i prevoz. Ukupna potraživanja radnika su oko 300.000 maraka, ali u taj iznos nisu uračunate zatezne kamate“, rekla je Drinićeva.

Istakla je da ne može reći da li će imati šta da zaplijene dok ne obiđu cijelo preduzeće i dodala da je sve što su zatekli u zapuštenom stanju.

„Vidjećemo da li će uopšte išta biti pogodno za prodaju“, naglasila je Drinićeva.

Bivša radnica Borka Vujmilović u penziji je od 2016. godine, ali prima umanjenu penziju s obzirom na to da joj nisu uplaćeni doprinosi.

Sumnja da će pronaći išta vrijedno, što nije bilo tako kada je radila u „Farmlandu“.

„Duguju mi oko 12.000 maraka. Dok sam radila bilo je stoke, traktora i druge mehanizacije. Bilo je svega, a sada nema ništa osim jednog agregata i cisterni za mlijeko koji su u lošem stanju. Pitanje je ima li to ikakvu vrijednost. Ako nam država ne pomogne nećemo dobiti ništa. Teško ćemo se sami izboriti“, istakla je Vujmilovićeva.

Farmlandu“ su još od 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza. Milionska dugovanja „Farmland“ ima i prema Poreskoj upravi RS i na kraju avgusta ove godine iznosila su 4,4 miliona KM.

„Farmland“ je godinama bio jedan od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pored toga imao je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Robnim rezervama RS, koje su sada u stečaju i koje su zbog kršenja tog ugovora tužile farmu.

Ova firma je proteklih godina dobila i dva kredita Investiciono-razvojne banke RS. Prvi kredit u iznosu od tri miliona KM „Farmlandu“ je odobren preko finansijskog posrednika – Banke Srpske, dok je drugi od 14,8 miliona KM IRB odobrila bez finansijskog posrednika.

U „Farmlandu“ su tvrdili da je loš proces privatizacije glavni razlog problema sa kojima se suočavaju.

Iako su prošle godine saopštili da je „Farmland“ prodat jednoj kineskoj kompaniji, mediji su nedavno prenijeli da su Kinezi odustali od ovog posla jer su shvatili da je to neisplativa investicija.

(capital)

Facebook Komentari