OPŠTINA NIJE VRATILA KREDIT VEĆ 2,2 MILIONA EURA PRENIJELA NA “VODOVOD” ?

Član Savjeta za privredu Opštinskog odbora SNSD-a Gradiška Milenko Pavlović rekao je da predstavnici vlasti u Gradišci iznose pogrešne podatke o visini vraćenih kreditnih zaduženje opštine, imajući u vidu da je ova lokalna zajednica kreditne obaveze po projektu za vodovod i kanalizaciju od 2,2 miliona evra prenijela na komunalno preduzeće “Vodovod”.
To praktično znači da se za taj dio zaduženja opština nije rasteretila, jer je “Vodovod” javno preduzeće koje je osnovala Skupštine opštine Gradiška – rekao je danas na konferenciji za novinare u Gradišci Pavlović, koji je i nosilac liste SNSD-a na predstojećim lokalnim izborima u tom gradu.

Prema njegovim riječima, u zadnje tri godine cijena vode za stanovništvo porasla je za 35, kanalizacije za 50 odsto, a “Vodovod” se dodatno kreditno zadužio za 1,6 miliona KM za igradnju vodovoda u Mašićima, Jurkovici i ostalim potkozarskim selima, te Kozincima, Lamincima i Bistrici.

Za svaku pohvalu je izgradnja vodovoda u ovim selima, ali ono što je sporno u ovom projektu je mali broj priključaka domaćinstava, pa se postavlja pitanje da li će se sa tako malo priključaka moći isfinansirati otplata kredita – rekao je Pavlović i dodao da je u posljednje tri godine vodovod zaposlio 20 novih radnika.

Govoreći o funkcionisanju “Toplane” u Gradišci, Pavlović je naveo da je, prije prepuštanja ovog komunalnog preduzeća prvatnoj firmi, 2011. i 2012. godine mjesecima rađen projekat prelaska toplane sa mazuta na biomasu.

Kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj trebalo je da se izvrši kompletna rekonstrukcija kotlova i svih pogona u toplani i dijela toplovodne mreže, a dogovorena je i donacija od dva miliona evra od švedske organizacije SIDA. To je palo u vodu, jer su tada predstavnici nove opštinske vlasti smatrali da su to megalomanski projekti i odlučili da toplanu ustupe privatnom preduzeću, koje je u toplanu ugradilo nekvalitetnu opremu i time dovelo njenu funkcionalnost u pitanje – naveo je Pavlović.

On je naglasio da je na opštinu, odnosno stanovništvo, prenesena obaveza vraćanja dugova toplane, a da je pri tom cijena grijanja ostala ista i pored činjenice da je u momentu preuzimanja toplane od privatnika biomasa bila pet puta jeftinija od mazuta, a sada je jeftinija tri puta.

Potpredsjednik OO SNSD-a Gradiška Ognjen Žmirić rekao je da je cilj današnje i narednih konferencija za medije gradiškog SNSD-a da upozanaju građane o važnim činjenicama funkcionisanja lokalne uparave, budžetskim finairanjem i aktivnostima komunalnih preduzeća.

On je dodao da konferencije za medije organizuju jer već skoro dvije godine ne funkcioniše Skupština opštine Gradiška, na kojoj bi odbornici SNSD-a mogli da iznesu stavove o važnim pitanjima za funkcionisanje lokalne zajednice.

izvor:mojagradiska

Facebook Komentari