KREATIVNE RADIONICE U SAMOSTANU KLANJATELJICA U NOVOJ TOPOLI

U samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Novoj Topoli, od 08. do 17. srpnja 2010., održane su kreativne radionice za djecu koja su redovita na vjeronaučnim susretima i euharistijskim slavljima. Na inicijativu župnika vlč. Ante Pelivana i s. Imelde Dolibašić, organizirane su po prvi put u obnovljenom Samostanu Svete Obitelji u Novoj Topoli ljetne radionice za djecu. Okupilo se sedamnaestero djece s područja Župe Sv. Josipa Nova Topola koja su kroz desetak dana sudjelovala u različitim radionicama. Najduže je trajala likovna radionica koju je vodila umirovljena učiteljica iz Nove Topole Renata Lamers. Za nju je ovo bio poseban doživljaj jer je nakon sedam godina opet stala pred djecu čije je roditelje poučavala u osnovnoj školi. Djeci je na zanimljiv i iskustven način prenijela različite tehnike izrade ukrasnih predmeta od otpadnog materijala i crtanje različitim tehnikama.

Drugu radionicu pod nazivom „Mali princ“ vodila je s.Viktoria Košak, pedagoginja u Katoličkom školskom centru Bihać i voditeljica Knjižnice Sv. Josip u Bihaću. Na temelju čitanja dijelova iz priče „Mali princ“ djeca su se literarno i kreativno izražavala. Crtali su na papiru, platnu, izrađivali ruže iz plastelina. Na kraju, djeca su scenski prikazala i osmislila jedan dio iz priče.

S. Irma Büllesbach i s. Imelda Dolibašić vodile su glazbenu radionicu u kojoj su djeca učila pjesme na njemačkom jeziku što im se posebno svidjelo. Pokušali su naučiti i nekoliko pokreta uz pjesmu čime će obogatiti buduće susrete i druženja.

S. Mehtilda Čančar vodila je liturgijsku radionicu u kojoj je upoznavala djecu s prostorom župne crkve. Kako crkva još nije otvorena, djeca u mnogočemu ne poznaju crkveni prostor i njegovu namjenu. Tako su primjerice, ugledavši prvi put propovjedaonicu, upitali: „Što se radi na ovom balkonu?“. Sigurno su na radionici doznali odgovore na ovo i slična pitanja.

Zadovoljstvo roditelja i djece bilo je veliko. Djeca su prvi put prisustvovala ovakvom obliku aktivnosti i, kako su nam svakodnevno prenosila, svaki dan su se od jutra spremala za ove susrete koji su trajali od 11.00 do 16.00 sati, a ponekad i duže. Ostaje nada da će ovakvih aktivnosti biti još i više u Topoli i da je ovo tek početak jednog druženja u novoobnovljenom samostanu Klanjateljica.

(Klanjateljice Krvi Kristove)

Facebook Komentari