Alorg pred likvidacijom?

Agencija za lokalni razvoj Gradiša izostavljena sa spiska za finansiranje za 2013 godinu za koju se godišnje izdvajalo oko 400000 KM godišnje. Po izjavi načelnika Zorana Latinovića Alorg može da nastavi sa radom ako može da obezbjedi samofinansiranje.

agroindustrijska_zona

Alorg je startao sa radom 2004 godine kao ambiciozan projekt koji treba da privredu opštine dovede na jedan viši nivo. Trebao je da pokrene niz projekata koji bi dovele strane investitore. “Agro zona” je ključni projekat koji je vođen od strane “stručnjaka” Alorga biranih po specijalnom kriteriju da su zaslužni članovi SNSD-a .

Pompezno najavljivani investitori iz Japana i drugih razvijenih zemalja, obilazak delegacija  skoro svih svjetskih destinacija svelo se na puku rasprodaju placeva, investitora iz inostranastva nigdje. Web sajt Alorga je lijepo bilježio gdje se išlo, a onda naprasno izbrisan, fotografije iz Japana, Njemačke, delegacije koje su nas obišle, a da nisu ništa doprinijele su se smjenjivale. Prezentacije se redale jedna za drugom kako su se izbori smjenjivali. Posao je velik pa je normalno da se i troši vrjeme i novac. Sve opomene da tu nešto ne štima objašnjavane su da je projekat dugoročan i da će rezultati doći, ne zna se kada, ali će doći. Da je sve bilo u cilju političkog marketinga jasno je po prezentaciji 16. decembra 2009 kada je vlada najvila 3, 5 miliona KM da bi se uradila infrastruktura u zoni i od toga nije bilo ništa.

Promjena vlasti je dovela potrebu i da se sagleda stvarni domet Alorga i dali zaista takav kakav je može sam da se finansira, jer po onome što su navodili kao svoje stručne kvalitete stvarno bi trebalo da to i obezbjedi. Činjenica da smo kao država 17 na listi najbjednijih i da takvi kadrovi trebaju ovome društvu. Mora da kadrovi Alorga ipak nisu dobro iskorišteni pa bi možda moglo pomoći da ih se animira sa dodatnim sredstvima, ako ništa mogu da posjete još i Kinu, Indiju  i druge zemlje koje su u žiži interesovanja, da vide šta njima možemo da ponudimo?

Da je projekat bio ozbiljno osmišljen dokazuju i brojni intervjui, a posebno u PROFIT magazinu gdje je i  advokat Igor Isailović podržao projekat i naglasio “Ideja i sam postupak sprovođenja ove strateške investicione odluke Republike Srpske jeste nesvakidašnje dobar primer za sve zemlje u regionu. Naime, do sada su i oni retki investitori prolazili kroz golgotu, kako bi realizovali određene projekte. Najveći „dealbreaker“ svih dosadašnjih investicija u regionu jeste složen i prespor birokratski sistem. Smatram da je stvorena investiciona mogućnost nesagledivog potencijala. Naime, potencijalni investitori će sa pravne strane gledišta biti lišeni da budu žrtve korupcije tj. lišeni svih birokratskih procedura, svihšaltera, svih ucena.”…”Dakle, ovaj projekat jeste jedan od potencijalno najboljih projekata u regionu, upravo zbog toga, kako smo informisani, što su postavljeni idealni pravni preduslovi za razvoj ove agro-industrijske zone.”…evo čovjek je rekao, jeste da je plaćen da kaže nešto pametno i profesionalno je to uradio, samo nije jasno kome?

Investitori, ta želja svih i kako do njih. Ima jedna stvar kod investitora, imaju nos za naći ono gdje će svoj novac investirati, u vrijeme interneta sve se zna. Na planu informisanja urađemo je dosta sa strane Alorga, sve je profesionalno odrađeno i plaćeno, pa čak i  video prezentacije koje nam dočaravaju budući izgled, doduše malo sam skeptik da će to i da izgleda tako, ali sam siguran da je prilično koštalo dok se to sve napravilo da lijepo izgleda. Dakle profesionalnost u pristupu su pokazali, puno se hodalo, prezentovalo i trošilo, a to mora i da se plati.

Facebook Komentari