Agroindustrijska zona

Projekat Agroindustrijske zone u Novoj Topoli napreduje makar u planovima, tako je u zgradi Vlade predstavljen novinarima.

Originalni tekst sa događaja prenesen sa sajta Alorga.

Dana  16. decembra 2009. godine u konferencijskoj sali zgrade Vlade RS održana je prezentacija projekta „Agro-industrijska zona Nova Topola i Agro-tehnološki klaster“  koji je nastao na osnovu Strategije razvoja opštine Gradiška i razvojnih strategija Vlade RS. Na površini od 144 ha građevinskog zemljišta predviđeno je da se uradi kompletna infrastruktura i da se kao uređeno građevinsko zemljište ponudi domaćim i stranim investitorima, u prvom redu iz poljoprivredne i prehrambene industrije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Vlada RS sa dva miliona KM pomoći izgradnju primarnih saobraćajnica koje će omogućiti dalju realizaciju projekta. Istakao je da je vidljiv značaj ovog projekta jer je smješten u izrazito poljoprivrednom kraju gdje je potrebno naći novi model koji bi odgovarao zahtjevima savremenog doba za potencijal koji se tu nalazi. Prema njegovim riječima, upravo ovaj projekat, u koji su njemačka organizacija „GTZ“, lokalne zajednice i Vlada RS uložili značajan napor, zadovoljava te potrebe. Dodao je da se početak realizacije projekta očekuje na proljeće, jer su riješeni imovinski odnosi i projektni dokumenti, te obezbjeđena podška Vlade i lokalne zajednice. „Značajan dio ovog projekta jeste i otvaranje edukativnog centra za pripremanje naših proizvođača za proizvodnju koja može da izdrži kriterijume i standarde Evrope“, smatra Dodik.

Nenad Kesić, projekt menadžer u Agenciji za lokalni razvoj Gradiška, istakao je da su ovim projektom pokušali napraviti koncept koji će riješiti mnoge probleme privrede opštine Gradiška i Novoj Topoli kao sjedištu projekta, gdje je dominantna poljoprivredna proizvodnja.

„Ovaj projekat može poslužiti i kao model rješavanja ovog problema u RS, s obzirom na ukupnu situaciju sa poljoprivrednom proizvodnjom“, istakao je Kesić. Takođe je dodao da su predviđeni sadržaji neophodni za poboljšanje tržišne pozicije poljoprivrednih proizvoda u Lijevču polju i RS, kao što su glavni infrastrukturni objekti, velika pijaca, distributivni centar, te pogoni za preradu i pakovanje poljoprivrednih proizvoda. Objekat je koncipiran da zadovolji proizvodne i uslužne potrebe, te da ima i ugostiteljske i hotelske sadržaje. To će biti mjesto odakle će poljoprivredni proizvodi i prerađevine biti spremni za plasman na domaće i strano tržište.

Zbog pomoći Vlade RS, cijena kvadrata uređenog građevinskog zemljišta trebala bi biti povoljna za investitore, a modeli angažovanja investitora mogu biti i privatno-javno partnerstvo i zakup, kao i klasična prodaja, a sve u interesu opštine Gradiška i RS. Ovaj projekat predstavlja najveću poslovnu zonu u BiH, koja bi u prve tri godine trebalo da zaposli oko 1500 radnika.

Facebook Komentari