AGROINDUSTRIJSKA ZONA ČEKA INVESTITORE?

U Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli trenutno posluje sedam firmi koje zapošljavaju više od 70 radnika, a ugovori su potpisani sa još osam investitora.

Načelnik odjeljenja za privredu opštine Gradiška, Ljubimko Čakalj, rekao je da su za investiranje u Agro-industrijskoj zoni Nova Topola, podjednako zainteresovane i domaće i inostrane firme  i naglasio da se mnogo očekuje od nekoliko firmi koje su u završnoj  fazi izgradnje svojih objekata. Među njima je trgovačko-uslužno preduzeće „Kaza Mašurum“, koje se bavi uzgojem i plasmanom gljiva i koje je do sada u proizvodnju uložilo više od 4 miliona maraka. Prema planovima u ovom preduzeću biće zaposleno oko 280 radnika. Mnogo se očekuje od italijanske firme „Lattonedil BiH“ koja će  u pogonima na 52 dunuma proizvoditi panele i krovne limove i na taj način obezbijediti radna mjesta za više od 100 radnika. Čakalj je istakao da se pokretanje proizvodnje u ovom preduzeću očekuje u maju ove godine.

Potpisan je ugovor i sa inostranom firmom „MNV“, koja će se baviti  proizvodnjom električne energije na biomasu, istakao je Čakalj i naglasio da je vrijednost ove investije oko osam miliona maraka. Na 46.000 kvadratnih metara proizvodnih pogona u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli planirana je, između ostalog, proizvodnja namještaja, metalnih ograda, panela i krovnih limova, proizvodnja peleta, električne energije na biomasu, proizvodnja i otkup gljiva, proizvodnja bombona, stočne hrane i proizvodnja lijekova.

Ukupna planirana investicija, na osnovu potpisanih ugovora iznosi 46.500.000 KM,  a planirano je zapošljavanje 631 radnika, rekao je Čakalj. On je naglasio da je iz budžeta opštine Gradiška u prošloj godini za infrastrukturne radove u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli izdvojeno 270.000 KM, a da je ove godine panirano 300.000 KM. Partneri opštine  Gradiška u ovom projektu su Vlada RS i Ministarstvo poljoprivrede,  šumarstva i vodoprivrede RS.

(radio gradiška

Facebook Komentari